لوله های صنعتی
۱۹,دی, ۱۴۰۱لوله های گازی
۱۹,دی, ۱۴۰۱اهمیت بازیافت فولاد و فرآیند انجام آن
بازیافت مواد غیر قابل استفاده همواره باعث کاهش فشار محیط زیست، صرفهجویی در هزینه، کنترل آلودگی و در نهایت کاهش آن میشود. این قضیه برای محصولات فولادی و آهنآلات هم صدق میکند. استفاده مجدد از فولاد و بازیافت آن مزایای زیست محیطی و اقتصادی بسیاری دارد. در واقع ضایعات آهن یکی از مهمترین پسماندهای فلزی هستند که ارزش اقتصادی زیادی دارند و با بازیافت میتوانند دوباره به چرخه تولید بازگردانده شوند. از آنجایی که حفظ محیط زیست در هر صنعت و در تمامی جوامع مهم است، بنابراین برای تحقق این هدف دانشمندان تصمیمات مهمی گرفته و اجرا میکنند.
بازیافت فولاد و آهن از دغدغههای نوین جامعه امروز است. از آنجایی که از فولاد در تمامی محصولات مورد نیاز در ابعاد مختلف بزرگ و کوچک استفاده میشود، تا جاییکه حتی در طول زندگی روزمره هم میتوانیم استفاده از فولاد را به چشم ببینیم. استفاده از آهنآلات و محصولات فولادی از صنعت خودروسازی، اتوبوسرانی و ساختمانسازی گرفته تا تولید میزهای ادرای، برخی وسایل آشپزخانه و دکوراسیون منازل و … را شامل میشود.
به دلیل کاربرد گسترده این فلز با ارزش و مشتقات آن، بازیافت و استفاده مجدد از آن بسیار حائز اهمیت است. این امر از نظر هزینه و حفظ منابع کشور کمک شایانی به اقتصاد جامعه و منابع کشورمان میکند.
تولید مجدد فولاد با استفاده از بازیافت فولاد
یکی از مهمترین روشهای تولید فولاد در جهان که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است، بازیافت فولاد و تولید و استفاده مجدد از آن است. فولاد به دلیل خاصیت مغناطیسی آن مشخص می شود و هیچ مورد پیچیده ای در مورد بازیافت فولاد وجود ندارد. در واقع چون فولاد با محیط زیست سازگاری کامل دارد، میتوان آن را به صورت صد در صدی بازیافت کرده و بارها مورد استفاده مجدد قرار داد، بدون آنکه ویژگیهای خود را از دست بدهد.
مراحل بازیافت فولاد
بازیافت فولاد در چهار مرحله انجام میگیرد. این مراحل به ترتیب زیر انجام میگیرد.
جمعآوری و آمادهسازی قراضههای فولادی
ضایعات فولادی در ابتدا باید جمعآوری و طبقهبندی شوند که اولین مرحله در بازیافت فولاد است. در واقع ضایعات فولادی، آهنی، چدنی و هر فلزی که در ترکیبات خود آهن و فولاد دارد جمعآوری میشوند. بعد از جمعآوری نوبت جداکنندههای غولآسا است. مغناطیسی بودن بسیاری از تجهیزات ساخته شده از فولاد فرآیند جداسازی و بازیافت آنها را سادهتر کرده است.ضایعات جمعآوری شده در مراکز انباشت ابتدا طبقهبندی شده و سپس ضایعات جدا شده را به مراکز بازیافت میفروشند
پرس کردن و تکه تکه کردن
ضایعات بعد از تفکیک باید پرس شوند. قراضه های فولادی از تحت پرس قرار گرفته و سپس در دستگاههای فشرده خرد شده و به قطعات کوچکتر تبدیل میشوند.
جداسازی
فلزاتی که تکه تکه شدهاند در میدانهای مغناطیسی قرار میگیرند تا آهن و فولاد از فلزات جدا شوند. در واقع جداسازی باعث میشود که بفهمیم کدام تکه دارای آهن و فولاد است و بتوانیم فلزات مورد نیاز را ار ضایعات فلزی مخلوط و سایر زبالهها جداسازی کنیم. بعد از جداسازی با استفاده از فشار هوای داغ و با دمایی در حدود 550 درجه سانتی گراد مواد غیرفلزی مانند چسب و رنگ و … از این فلزات جدا میشوند.
ذوب قراضهها
در نهایت نوبت به ذوب فلزات میرسد. فلزاتی که در مرحله قبل جداسازی شدهاند در کورههای بزرگ ذوب میشوند. هر فلز به کوره ای خاص که برای آن فلز طراحی شده است منتقل میشود. این کورهها بر اساس ویژگیهای مختلفی که فلزات دارند طراحی و ساخته میشوند. در این مرحله فلزات از طریق فرآیندی به نام الکترولیز جدا میشوند. پس از ذوب شدن هر کدام از آهن و فولاد به ظرفهای مخصوص خود رفته و خنک میشوند.
آلیاژسازی
فلزات ذوب شده باید برای ساخت آلیاژ مد نظر آلیاژسازی شوند. سپس تبدیل به شمش شده و برای استفاده در صنایع اماده گردند.
سخن آخر
فولاد و مشتقات آن امروزه تقریبا در تمام حوزههای زندگی افراد حضور داشته و از فلزات پرکاربرد است. از آنجایی که تقاضا برای این ماده باارزش بسیار بالاست، بنابراین با بازیافت این فلز پرمصرف میتوان بخشی از نیاز جامعه و کشور را تامین کرد. همچنین در مصرف انرژی، هزینه و منابع طبیعی هم صرفه جویی کرد. این دلایل از مهمترین عوامل روی آوردن به بازیافت فولاد است.
1 Comment
Thanks.